
της εβδομάδας
Υλικά:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1/3 του ποτηριού φυσικό χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο κατά προτίμηση βιολογικό
1/2 σφηνάκι τσίπουρο bacal-eco
1/2 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κ.γ. κανέλα Κευλάνης
1 κ.γ γαρύφαλλο σε σκόνη
30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ. αλεύρι δίκκοκο bacal-eco
Για το σιρόπι:
2 κούπες μέλι Ανθέων bacaleco
2 ξυλάκια κανέλα Κευλάνης
2 κούπες νερό
1 ολόκληρο πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι μας για να το αφήσουμε να κρυώσει πολύ καλά. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι με το πορτοκάλι κομμένο στα 2 και το βάζουμε στη φωτιά. Αφού πάρει μια βράση και το ξαφρίσουμε το χαμηλώνουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για πολύ ώρα.Αφού κρυώσει το σιρόπι ξεκινάμε τα μελομακάρονα μας. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι μέσα στη σόδα και ανακατεύουμε για να λιώσει.ΠΡΟΣΟΧΗ:Να το έχετε πάνω από το μπολ που θα φτιάξετε το μείγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται έξω από το ποτήρι!Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το τσίπουρο και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια θα βάλουμε μέσα τα μπαχαρικά μας, το ξύσμα και θα ανακατέψουμε πολύ καλά.Ρίχνουμε τώρα το αλεύρι μας μέσα στο μπολ και ζυμώνουμε πολύ καλά. Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και ξεκινάμε να πλάσουμε τα μελομακάρονα.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, ετοιμάζουμε το ταψάκι μας και τα βάζουμε στο φούρνο. Θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν και τότε είναι έτοιμα! Όσο είναι καυτά τα πετάμε στο κρύο σιρόπι να ρουφήξουν για περίπου 20''. Τα αφαιρούμε από το σιρόπι πασπαλίζουμε με κανελογαρίφαλλο και καρυδάκι τριμμένο και είναι έτοιμα!!! Καλή επιτυχία!